Sóknast eftir myndum av kavbáti í Lopra í 1918

Fyri júst 100 árum síðani, áleið 11. oktober í 1918, legði eitt heldur sjáldsamt far leiðina inn á Lopra. Talan var um týska kavbátin UB 90, sum hevði fingið ein trossa um skrúvuna. Sami kavbátur var nakrar fáar dagar seinni, 16. oktober 1918, sokkin norðan fyri Skagen. Kavbáturin var partur av týsku stríðsmegini í Fyrra Heimsbardaga.

Sóknast verður nú eftir myndum av kavbátinum – og hevur danska Sea War Museum Jutland vent sær til Vágs Sóknar Bygdasavni og sóknast eftir myndum av kavbátinum í Lopra.

Hevur tú myndir ella veitst tú um myndir av kavbátinum í Lopra í oktober 1918, so kanst tú siga frá hjá Dennis Holm á tlf. 222928 ella á teldupostadressu dholm@olivant.fo

Føroyatíðindi skrivar annars eisini um kavbátin, sum vitjaði í Lopra.

Soleiðis stendur í útgávuni Mánadagin 14. oktober 1918:

Undervandsbaad i Lobra

Chefen for en tysk Undervandsbaad telefonerede for et Par Dage siden fra Lobra til Beddingen i Trangisvaag og anmodede om Dykkerassistance. Da man ikke saa godt kunde indlade sig derpaa, bemærkede han, at saa var der vel ikke andet at stille op end at lade sig internere, da det vidst nok vilde knibe at faa gjørt Baaden brugbar igen ved egen Hjælp.

Han meddelte nemlig, at Fartøjet havde faaet en tyk Hampetrosse viklet om Skruen, saa at kun 3 til 4 Tommer af Bladene var fri, hvorfor han havde søkt ind til Lobra i et Forsøg paa den fjernet indenfor den foreskrevne Frist for krigsførende Fartøjers ophold i en neutral Havn.

Ved Efterretningen om det sjældne Besøg begav, sum rimeligt var, en Del Mennesker fra Nabobygderne sig til Skuepladsen for at tage den fremmede Rovfisk i Øjesyn.

Det var en Baad på ca 150 Fods Længde med Radiotelegraf, Apparater til Gennemklipning af de frygtede Net og Kanon af svært kaliber paa fordækket. Omtrent 30 unge Mennesker udgjorde Baadens Mandskab. Disse var aabenbart snart kommet paa det rene med, at der er Tobaksmangel her i Landet, og gjorde derfor en Fornøjelse af at uddele af den kostelige Urt, der vel knapt nok var bestemt for dem selv endsige da til at gaa op i Røg her paa vore Breddegrader.

Imidlertid blev det gjort ihærdigt Forsøg paa at komme fri af den generende Trosse, efterat Undervandsbaaden ved Lænsning af Agtertankene var sat en Del paa Hovedet, saa at Skruen kom nærmere Overfladen. Forsynede med Iltmasker og med Øren og Næsebor tilstoppede med Vat sprang en efter anden af Mandskabet ud og arbejdede under Vandet indtil 5 Minutter ad Gangen.

Hvorvidt det lykkedes at faa Baaden frigjort for Trosser, kan ikke afgøres med Sikkerhed, idet nogle af Tilskuerne mener, at Forsøget helt mislykkedes, medens andre vil have set Stumper af Trossen komme op til Overfladen, efter at Skruen igen var sat i Bevægelse.

Saa meget er vist, at Undervandsbaaden med langsom Fart stod ud af Bugten i Løbet af Aftenen til ny Eventyr og nye Farer og saaledes for denne Gang undgik at blive interneret.

 

 

 

Tilvildarlig mynd av týskum kavbáti.

Facebook viðmerkingar