Fyrilestur í Miðlatúni 8. okt. “På rumkrydstogt ud i Solsystemet”

Almennur og ókeypis fyrilestur við Hans Kjeldsen, astrofysikara. Fyrilesturin hevur danska heiti “På rumkrydstogt ud i Solsystemet” og verður stroymdur beinleiðis í Miðlatúni týsdagin 8. oktober kl. 17:45. Sjálvur fyrilesturin byrjar kl. 18:00, men fólk verða biðin um at møta 15 minuttir áðrenn, so tey fáa introina við og eru komin uppá pláss, tá ið fyrilesturin byrjar.

Um Hans Kjeldsen (á donskum):
Hans Kjeldsen har gennem snart en menneskealder forsket og undervist i astrofysik. Omdrejningspunktet for hans forskning er undersøgelser af stjerner og exoplaneter – altså planeter der kredser om andre stjerner end Solen – ved brug af data fra både rumteleskoper og jordbaserede teleskoper.

Hans Kjeldsen har været med til at gøre mange af de enestående nye opdagelser om exoplaneter, som de senere år har revolutioneret forståelsen af universets mangfoldighed af verdener og muligheden for, at der kan være liv andre steder end på Jorden. Resultaterne er ikke mindst opnået gennem et tæt samarbejde mellem NASA og astronomer ved Aarhus Universitet om at analysere og behandle videnskabelige data fra bl.a. NASA rumteleskoper Kepler og TESS, et samarbejde som Hans Kjeldsen har været en drivkraft bag.

Hans Kjeldsen har også været initiativtager til Aarhus Universitets satellitprogram AUSAT, som i 2018 opsendte Delphini-1, en nanosatellit bygget af studerende og forskere på universitetet.

Undervisning har altid fyldt meget i Hans Kjeldsens hverdag og han ser det som en af sine fornemste opgaver at undervise og formidle på alle niveauer af uddannelsen i astronomi. I 2010 modtog han Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris for sin undervisning. Det er ikke kun universitetsstuderende, som nyder godt af Hans Kjeldsens evner som formidler. Han holder omkring 50 foredrag om året i diverse foreninger, på folkeskoler, gymnasier, højskoler, seminarier, planetarier og Folkeuniversitetet.

Hans Kjeldsen (f. 1963 i Aarhus) er uddannet cand.scient. i astronomi fra Aarhus Universitet i 1989 og fik efterfølgende sin ph.d.-grad samme sted. En del af ph.d.-projektet foregik ved Nordisk Optisk Teleskop på La Palma. Fra 1992 til 1993 var han ansat ved Det Europæiske Sydobservatorium i Tyskland, og siden 1994 har han været ansat ved Aarhus Universitet, hvor han i 2013 blev udnævnt til professor. Han er centermanager i grundforskningscentret Stellar Astrophysics Center (SAC) og sidder derudover i en række bestyrelser og komiteer, herunder leder af Det Nationale Instrumentcenter for Dansk Astrofysik (IDA) og medlem for Nordisk Optisk Teleskops bestyrelse.

Facebook viðmerkingar