Jarðfeingi gjørt seismiskar kanningar í smb. við Suðuroyartunnilin

Í summar gjørdi Jarðfeingi seismiskar kanningar fyri Landsverk í sambandi við Suðuroyartunnilin.

Fyrireikingarnar byrjaðu seinasta vetur. Tað krevur góðan streym at gera seismiskar kanningar í millum oyggjarnar, og tí varð ráðlagt at gera kanningarnar 13-15. juli, tá streymurin var bestur.

Avtala varð gjørd við Aarhus Universitet um útgerð til seismiskar kanningar, og avtala varð eisini gjørd við Havstovuna um leigu av Magnus Heinason.

Tað var av allar besta veðri, og upptøkurnar eydnaðust væl. Dáturnar eru nú klárar at brúka saman við øðrum kanningum til fyrireikingarnar av Suðuroyartunlinum. Myndin niðanfyri vísir eitt dømi av einari seismiskari linju, har til ber at síggja hellingina á basaltfláunum og einkultar reflektiónir, sum kunnu nýtast til at tulka jarðfrøðina í økinum.

Niðanfyri eru myndir frá kanningunum, har útgerðin sæst. Í høvuðsheitum er útgerðin ein luftkanón, sum ger ein hvøllan brest undir vatnið, og fleiri upptøkutól til afturljóðið av hesum brestinum. Upptøkutólini sita á einum 600 m langum kaðali, eisini kallaður ein streamari. Harafturat er telduútgerð til at stýra upptøkunum og til at goyma upptøkurnar.

Umframt manningina á Magnus Heinason so vóru Anne Marie Norby og Ernst Vágsgarð frá Landsverk og Turid Madsen frá Jarðfeingi við sum hjálparfólk. Per Trinhammer frá Aarhus Universitet stóð fyri teknikkinum. Uni K. Petersen frá Jarðfeingi stóð fyri seismisku kanningunum.

Turid Madsen hevur tikið myndirnar.

Facebook viðmerkingar